Home
BOS wordt GEKAPT!
PK sinds '89
Pygmeeėn
Ituriwoud
Kivu/Virunga
CIDOPY
Medisch
Scholing
Solar
Nieuwsbrief 
Pers
Film
Forum
Contact
Links
Leeg je portemonnee voor een Pygmee!

Ituriwoud

In de noordoosthoek van Congo ligt in de provincie Oriėntale, het Ituriwoud. In dit grote, dicht begroeide heuvelachtige oerwoud met boomtoppen met hoogtes van meer dan 40 m en een oppervlakte van 2x Nederland, wonen nog traditioneel levende Pygmeeėn, zij leven van wat de natuur opbrengt. Voor hoe lang nog? Het woud is al lang niet meer van de Pygmeeėn alleen. Er zijn in de loop van de tijd een paar miljoen Bantu immigranten en vluchtelingen bijgekomen, die het evenwicht in de natuur van het woud enorm hebben verstoord.

Vanaf 1989 heeft Stichting Pygmeeėn Kleinood innoverende initiatieven ontwikkeld om deze "Efe" Pygmeeėn te helpen overleven in de 21ste eeuw. Gezondheidszorg, scholing en ook landbouw zijn daarin de speerpunten. Door de rebellenoorlog, die al in 1998 begonnen was, heeft Kleinood in 2002 enkele medewerkers (o.a. Makuru) en al het logistiek materiaal (auto, motoren, gebouwen en solar koelkasten) verloren. Andere medewerkers moesten hals over kop vluchten, om hun leven te redden: Ezabo en vele anderen.

In 2003 startte Kleinood opnieuw met steun aan onze toenmalige counterpart. De locale coördinator ontwikkelde reeds na enkele maanden ondersteuning een afwijkende visie: géén medische hulp, maar slechts beperkte landbouw, via het openkappen van percelen in het bos met kettingzagen(!)
Kleinood stopte de samenwerking en bouwde samen met Achille Biffumbu vanaf 2005 aan een nieuwe Congoleese Pygmee organisatie: CIDOPY

Volgende >


Het Ituriwoud in de ochtendnevel
De Ituri rivier
Epulu, dorp midden in het oerwoud