Home
BOS wordt GEKAPT!
PK sinds '89
Pygmeeėn
Ituriwoud
Kivu/Virunga
CIDOPY
Medisch
Scholing
Solar
Nieuwsbrief
Pers
Film
Forum
Contact
Links
Leeg je portemonnee voor een Pygmee!

Pygmeeėn

Pygmeeėn behoren tot de oudste bevolkingsgroepen van Afrika. Ze leven in de tropische regenwouden o.a. in D.R.Congo. Zelf noemen ze zich Efe of Mbuti. Egyptenaren hebben 4000 jaar geleden al melding van hen gemaakt. Zij werden door handelaren als curiositeit meegenomen om aan de hoven van de farao te dansen. Men noemde ze de 'dansers van God'. Hun kleine gestalte heeft van oudsher (Grieken) al geleid tot de meest fantastische verhalen.
- De Oostenrijkse pater Schebesta beschreef als een van de eersten (ca. 1930-‘50) uitvoerig het authentieke leven van de Pygmeeėn.
- De Nederlandse chemicus Paul Julien deed reeds vanaf de dertiger jaren uitvoerig onderzoek naar - en beschreef in details - het leven van de Pygmeeėn in Centraal Afrika: Wie kent zijn boeken niet: “Kampvuren langs de Evenaar” en “Pygmeeėn”? Talloze KRO lezingen, voor en na de oorlog, kluisterden velen aan de radio. Ruud had in 1990 persoonlijk contact met Paul Julien. Stichting Pygmeeėn Kleinood tracht als Nederlandse Pygmee-organisatie een brug te slaan tussen zijn oeuvre en de Afrikaanse Pygmee.
- De Engels-Amerikaanse antropoloog Colin Turnbull maakte hun sociale verhoudingen zichtbaar (1961) en kwam tot inzicht dat ingrijpen tijdens noodsituaties bij inheemse volkeren niet ongeoorloofd is.

Zij zijn een 'jager-verzamelaar-volk' en leven van klein wild, m.b.v. pijl en boog (soms met gif) en jachtnetten. Pygmee vrouwen zoeken bosproducten zoals aardknollen, noten, vruchten én ze zijn gek op honing, die ze hoog in de boomtoppen zoeken. De jacht op groot wild, als buffels en olifanten, is allang verboden.
Koepelvormige bladerwoningen vormen de slaapplaatsen voor families. Dicht tegen elkaar aan, op een matrasje van bladeren gelegen, met in het midden een vuurtje tegen de vochtige nachtkou (Ituriwoud ligt op ca 1500 m). De rook verdrijft de muskieten.

Volgende >


Pater Schebesta met groep Pygmeeėn
Pygmee jager
Pygmee jagers maken gif-pijlen